Sentralbanker vil ha digitale valutaer fordi de frykter Bitcoin

En grundig rapport fra Bank of International Settlements (BIS) avslører den virkelige grunnen til at sentralbanker ser på digitale valutaer.

Konseptet med sentralbank digital valuta (CBDC) har utviklet seg ganske bra og blir uunngåelig. Det er en ny form for fiat-valutaer utstedt av sentralbanker i digital form ved bruk av sentraliserte eller tillatte distribuerte hovedbøker.

Mange land forsker på eller er allerede nærmere lanseringen av en nasjonal digital valuta. Men et felles papir koordinert og publisert av Bank for International Settlements (BIS) på fredag ​​avslørte at sentralbanker engasjerer seg i CBDC-spillet fordi de er kryptofobe.

Som en internasjonal organisasjon gir BIS støtte til nasjonale sentralbanker. Deltakende banker i rapporten er Federal Reserve, Den europeiske sentralbanken, Bank of Canada, Bank of Japan, Bank of England, den sveitsiske nasjonalbanken og Sveriges sentralbank, Sveriges Riksbank.

Mister kontroll

Papiret fremhevet nøkkelkriteriene for å lansere og offentlig utstede en sentralbank digital valuta. Bankene vurderte muligheten for CBDC og hvordan de ville hjelpe sentralbanker med å nå sine mål for offentlig politikk.

Men deres største bekymring er å miste kontrollen over betalingssystemet, som kan bli truet av masseadoptering av kryptovalutaer som Bitcoin og private løsninger som Facebooks foreslåtte Vekt.

Roll for privat sektor

Sentralbanker vil ha digitale valutaer som er billige eller gratis å bruke og ikke skader monetær og finansiell stabilitet. I følge rapporten ønsker de også digitale valutaer som kan eksistere sammen med andre lovlige anbud, spesielt kontanter, og ikke en som vil gjøre kontanter foreldet.

BIS mener at et CBDC designet for å levere „disse funksjonene kan fremme mer elastiske, effektive, inkluderende og innovative betalinger.“

Til tross for at de ikke ønsket å miste kontrollen over betalingssystemet, bemerket papiret at det burde være „en passende rolle for privat sektor, samt å fremme konkurranse og innovasjon.“

Korea for å starte CBDC sirkulasjonsfase

Land som Kina og Sør-Korea er allerede på vei mot å lansere sine digitale valutaer.

CryptoPotato rapporterte i forrige måned at People’s Bank of China ble sitert og sa at landet skulle være det første som utstedte og sirkulerte en nasjonal digital valuta. Flere andre rapporter ryktet at sentralbanken til og med har startet å teste den digitale yuanen på små detaljhandelstransaksjoner.

Tidligere denne uken kunngjorde Bank of Korea at den ville lansere et prøveprosjekt for å utstede og sirkulere sin digitale valuta over hele landet innen 2021.

Men Japan er ikke interessert i å lansere en snart. I følge en fredagsrapport avslørte regjeringens øverste talsmann at landet for øyeblikket ikke har noen „spesifikke planer“ for å utstede en sentralbank digital valuta. Landet innrømmet imidlertid at det må øke og utdype forskningen på CBDC når verden fortsetter å digitalisere.